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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Gado de Leite.
Data corrente:  17/12/2018
Data da última atualização:  24/01/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  MILHOMENS, G. C.; ALMEIDA, C. G. de; ZANETTE, R. de S. S.; SOUZA, N. L. G. D. de; MUNK, M.; BRANDAO, H. de M.; OLIVEIRA, L. F. C. de.
Afiliação:  Gabriela Costa Milhomens, Universidade Federal de Tocantins; Camila Guimarães de Almeida; Rafaella de Sousa Salomão Zanette, UFJF; Nelson Luis Gonçalves Dias de Souza, Universidade Federal de Tocantins; Michele Munk, UFJF; HUMBERTO DE MELLO BRANDAO, CNPGL; Luiz Fernando Cappa de Oliveira, UFJF.
Título:  Biocompatibility and adsorption properties of hydrogels obtained by graft polymerization of acrylic acid on cellulose from rice hulls.
Ano de publicação:  2018
Fonte/Imprenta:  Iranian Polymer Journal, v. 27, n. 12, p. 1023-1032, 2018.
DOI:  10.1007/s13726-018-0672-z
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Abstract Hydrogels constitute a group of cross-linked polymeric materials with the capability of swelling and retaining large amounts of water without dissolving. In this work, the hydrogels were obtained by grafting the acrylic acid on cellulose from rice hulls and cross-linking it with glycerol, ethylene glycol, and polyethylene glycol (Mw =200 and 10,000 g mol−1). The samples were characterized using IR and Raman spectroscopy, the absence of the bands at 1636 and 1614 cm−1 (in IR) and at 1659 and 1637 cm−1 (in Raman), in the spectra of grafted cellulose and assigned to ν(C=C), indicated the polymerization process and the absence of the monomer residual. The cross-linking process was verified by the appearance of bands at 1090 cm−1 (IR) and 996 cm−1 (Raman), attributed to ν(C?O?C). Thermogravimetric analysis showed that the cross-linked sample with glycerol presented the lowest thermal stability. The molecular mass of CDClCC-g-AA was 55.56±5.21 kDa with an R2 of 0.9741 and the CDClCC average particle size of 694 nm. The topography and the average roughness of the samples were obtained by atomic force microscopy and the samples that were cross-linked with the polyethylene glycol presented greater roughness. The degree of swelling was lower in the sample cross-linked with ethylene glycol, which was related to its higher degree of cross-linking. Finally, the biocompatibility of the samples was studied by analyzing the toxic effect of th... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Graft polymerization; Hydrogel.
Thesaurus Nal:  Acrylic acid; Biocompatibility; Cellulose; Spectroscopy.
Categoria do assunto:  X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia
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Registro original:  Embrapa Gado de Leite (CNPGL)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPGL24319 - 1UPCAP - DD
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Biblioteca(s):  Embrapa Arroz e Feijão.
Data corrente:  18/02/2010
Data da última atualização:  06/05/2010
Tipo da produção científica:  Capítulo em Livro Técnico-Científico
Autoria:  COBUCCI, T.
Afiliação:  TARCISIO COBUCCI, CNPAF.
Título:  Manejo das plantas daninhas.
Ano de publicação:  2009
Fonte/Imprenta:  In: KLUTHCOUSKI, J.; STONE, L. F.; AIDAR, H. (Ed.). Fundamentos para uma agricultura sustentável, com ênfase na cultura do feijoeiro. Santo Antônio de Goiás: Embrapa Arroz e Feijão, 2009.
Páginas:  p. 249-267.
ISBN:  978-85-7437-033-0
Idioma:  Português
Conteúdo:  Aspectos gerais. Manejo das plantas daninhas com herbicidas. Manejo cultural das plantas daninhas.
Palavras-Chave:  Planta daninha.
Thesagro:  Erva daninha; Feijão; Phaseolus vulgaris.
Categoria do assunto:  F Plantas e Produtos de Origem Vegetal
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Arroz e Feijão (CNPAF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPAF29531 - 1UPCPL - PP2009.3302009.330
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